Hårda paket till jul

December betyder lästid! För många betyder det också present-tid. Varför inte kombinera de båda och ge bort något läsbart? Kanske helt fräckt läsa själv först och sedan skicka vidare, eller skaffa den tillsammans med någon annan och läsa samtidigt? I år tipsar vi om böcker för olika åldrar, kanske du hittar något som passar dig eller någon i din närhet? God lässtund!

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Paradiset

Abdulrazak Gurnah, Celanders förlag/Albert Bonniers förlag. Roman. Översättning: Helena Hansson
Yusuf är tolv år när han skickas i väg av sina fattiga föräldrar för att bo hos farbror Aziz, en rik köpman. Eller snarare – han får bo på verandan till den lilla handelsboden utanför köpmannens hus. Så småningom går det upp för honom att farbror Azis inte är hans farbror, och att anledningen till det hastiga bortförande var att hans föräldrar stått i skuld. Han har sålts som slav. Genom de beslut som tas över Yusufs huvud om var han ska vara och vart han ska färdas får vi följa med in i stamstrider, illegal handel och grym natur på handelsresor tvärs genom landet. Genom hans uppväxt, i denna värld bortom hans kontroll, får vi dela upptäckten av vuxenlivet, de sexuella begären och hur världen hänger ihop. Vad händer med en människa som en gång sålts som slav? Hur lätt är det då att bryta sig fri när tillfälle ges? Hur ska den som en gång berövats sitt hem kunna hitta ett nytt? Eller som Abdulrazak Gurnah själv skriver: ”Precis som de allesammans, som satt fast på något illaluktande ställe någonstans, pinade av hemlängtan och tröstade av fantasier om ett förlorat sammanhang.”

Gurnah tilldelades Nobelpriset i litteratur 2021 med motiveringen ”För att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter”.

PS. Du minns kanske att vi tidigare tipsat om Celanders förlag? Då var det boken Betong av Jakob Mathiassen. Spana in deras övriga utgivning om du är nyfiken på mer!

Vänligen bygg inga berg – Betraktelser från kassan

Lina Arvidsson, Konsai förlag. Poesi
Fler av oss borde skriva dikter om våra arbetsdagar! Försöka fånga det där som ryms inom arbetsdagarna som radar upp sig efter varandra. Till synes likadana, men med små överraskningar som kan liva upp eller dra ner. Här är det livet i en mataffär i Malmö som skildras. Nostalgi över PLU-koder som försvinner när brödleverantören blir en annan. Kunskap som sitter i muskelminnet men inte kan användas någon annanstans än just i kassan. Lugnet i en varuhiss efter julhandelns larm i butiken. Många av oss som en gång har haft ett service-yrke, oavsett om det är i tågvagnar, butiker eller restauranger kan nog känna igen oss, inte minst i kundmötet. Att bli behandlade som ingen. Att höra samma slitna fraser. Att glädja sig åt gemenskapen i att känna igen en rar stammis: ”halstabletter värktabletter kramar till varann//som stafettpinnar du vet hon som han som//knyter oss samman för att selektera”. Här ryms både det vardagsnötande och det plötsligt omskakande. Kvittomaskinens dåliga placering, en kollega som dör. Axlar som värker av alla varor som lyfts, efterspelet av ett väpnat rån.

Arvidsson visar att det kan bli vacker poesi av sådant.

Ett dödligt tillstånd

Kjell Eriksson, Bokförlaget Polaris. Roman
Föredrar du en deckare? Eller flera? Har du inte upptäckt Kjell Erikssons serie om Uppsalapoliserna Sammy Nilsson och Ann Lindell kanske det är dags.

Sammy Nilsson vaknar upp på intensiven. I morfindimmorna efter en hjärtoperation hör han ett bekant bibelcitat från sängen intill – en mördare i ett flera år gammalt, olöst, fall med flera brottsoffer har uttalat samma ord vid ett av sina överfall. Är det han? En jakt (under sjukskrivning och rehabilitering, inget som rekommenderas ur arbetsmiljösynpunkt!) på den misstänkte gärningsmannen inleds, från Upplands landsbygd och Uppsalas gator till Smålands vägkrogar och Österlens gårdar. Sammys kollegor tvivlar på både hans omdöme och hans historia. Och vad har man egentligen för befogenheter som sjukskriven polis utan formellt uppdrag? Samtidigt som Sammy borde ta det lugnt och återhämta sig efter operationen tickar klockan och mördaren riskerar att försvinna ur sikte.

Romanen Ett dödligt tillstånd är den trettonde delen i serien. Den går utmärkt att läsa för sig själv, men om du är sugen på långläsning – varför inte börja från början, med Den upplysta stigen, från 1999?

Himlabrand

Moa Backe Åstot, Rabén & Sjögren. Roman
En tonårig pojke i Jokkmokk söker på internet – finns det homosexuella renskötare? Flashback ger svar. Med detta bjuds vi in i Ántes liv med allt vad det innebär av hänga i gäng, gå på fester och spela teve-spel. Och att vara djupt, allvarligt, underbart och ohyggligt förälskad. Vi bjuds också in i en värld som fortfarande bär ärren av äldre tiders rasbiologi, där släktingar har svårnämnbara erfarenheter av myndigheters grymheter. En värld där renskötsel och samisk kultur är vardagen och tryggheten. Men en värld där den vackra kolten också kan bli en tvångströja och en klåda. En oro över att inte kunna få leva det liv man vill, få vara den man är, på den plats man älskar. Skulle en ny och mer öppensinnad värld på denna plats kunna vara möjlig? Och hur tusan gör man när man blivit förälskad i sin allra bästa vän?

Moa Backe Åstots Himlabrand nominerades till Augustpriset för Årets svenska barn- och ungdomsbok. Läs den (det är den värd även för en vuxen!) eller sätt den i händerna på en tonåring.

Nalle Havsöga

Malte Persson & Bill Bragg, Rabén & Sjögren. Barnbok +4 år
En nalle sitter på en hylla, bortglömd på en skräpig vind, så ensam och så övergiven. Nallen börjar gråta i avsaknaden av kramar och över sin stora ensamhet. En efter en droppar nalletårarna ner på golvet, genom golvspringorna och ut ur huset. Tårarna blir en rännil som blir till en bäck. Bäcken blir en ström som sliter med sig cyklar och vägskyltar när den rinner genom staden. Till slut når den havet men fortsätter ändå, till främmande land och ett piratskepp som strandat med en besättning full av bortglömda kramdjur. När vattnet stiger kan de komma loss, och kaptenen har näsa för nallegråt. Skaffa boken och läs för ett barn i din närhet så får du reda på hur det går!

Texten är på rim av poeten Malte Persson, och de fina bilderna har gjorts av Bill Bragg.

Text: Linnea Garli, lokförare och förtroendevald i Seko Stockholm

Andra läser

Stor efterfrågan på arbetskraft i energibranschen – särskilt i Stockholm

– Det är en stor efterfrågan på arbetskraft i hela landet. Men Stockholmsregionen sticker ut särskilt mycket. Här är trycket enormt och många företag skriker efter arbetskraft, säger Robert Lönnqvist, ordförande i Seko Vattenfall klubb Mellan och ordförande i branschorganisationen Seko Energi.