Hårda paket under granen

Tio tips på böcker att läsa under julhelgen och i vintermörkret.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ljus i mörker: ett försök att närma sig jämlikhet

Erik Wijk, Celanders förlag, 2022. Fackbok.

Ett måste för alla politiskt intresserade. Erik Wijk skriver nyanserat och personligt om livsupplevelser, samhälle och politik. I slutdelen av boken finns ett antal kapitel som hör till det bästa i svensk litteraturkritik. Ett antal författarskap undersöks med skärpa och breda perspektiv. Några av dem är Astrid Lindgren, Tove Jansson, Lena Andersson och Jan Myrdal. I slutkapitlet porträtteras Frances Tuuloskorpi, tidigare klubbordförande på Stockholmsbagaren och ansvarig för antologiserien Folkrörelse på arbetsplatsen.

Stål

Silvia Avallone, Natur & Kultur, 2012. Roman. Översättning: Johanna Hedenberg

I ett nedslitet bostadskomplex i den toskanska kuststaden Piombio växer de två 13-åringarna Anna och Francesca upp. De är på väg ut i vuxenlivet och drömmer om frigörelse, kärlek och framtida jobb. I bakgrunden finns politiken och fackföreningen på stålverket, men också dragkampen mellan engagemang och uppgivenhet. Boken finns nu i pocket.

Qaanaaq

Martina Holmberg, Verbal, 2022. Roman.

Om byn Qaanaaq på Grönland där det blivit allt svårare att livnära sig på fiske. Fem generationer ger omskakande och personliga berättelser. Martina Holmberg är skribent och frilansfotograf och arbetar främst med långtidsprojekt i Sverige och utomlands.

Den stora skrivboken, Beviset, Den tredje lögnen

Agota Kristof, Wahlström & Widstrand, 2019. Romansvit. Översättning: Marianne Tufvesson

Magisk trilogi skriven av den ungerska författaren Agota Kristof. Berättelsen tar sin start vid andra världskrigets slutskede. Två tvillingpojkar har inkvarterats hos sin mormor som missmodigt tar emot dem. Deras liv förändras i kampen för att överleva. Som läsare sugs man in pojkarnas gåtfulla universum. De tre böckerna finns samlade i en pocketvolym och finns också som ljudbok.

Kort historik om jämlikhet

Thomas Piketty, Mondial, 2022. Fackbok.

Översättning: Rakel Lennartsson

Den franska ekonomen Thomas Piketty har mer djuplodande än någon annan kartlagt och analyserat orsakerna till ojämlikhet och ojämlikhetens historia. Flera av hans böcker är tjocka som flera tegelstenar, men här får läsaren allt det viktiga på 250 sidor. Finns också som e-bok.

Hon vars hjärta var som mitt

Göran Greider, Ordfront förlag, 2022. Roman

Bok om stormig kärlek mellan finnmarkens och kolmilornas poet Dan Andersson och studentskan och Östermalmsbon Märta Larsson. Starka känslor och ett tragiskt slut utlovas.

Sommarregn 

Sarah Moss, Bokförlaget Atlas, 2022. Roman.

Översättning: Rose-Marie Nielsen

Hur överkomma tristessen? I den brittiska författaren Sarah Ross roman använder familjen i den skotska stugbyn olika knep: utflykter, löpturer, sex och städning. Successivt tilltar mörkret och den oåterkalleliga vändningen närmar sig. Både The Guardian och The Times utsåg Sommarregn till årets bästa bok 2020. 

Detaljerna

Ia Genberg, Weyler förlag, 2022. Roman.

Roman skriven men minutiös skärpa. Fyra starka porträtt som startar med att en kvinna ligger nedbäddad i feber. En bok som både är omtumlande och skapar en gnagande oro. Vann Augustpriset som årets svenska skönlitterära bok.

Dagar utan slut

Sebastian Barry, Norstedts, 2020. Roman. Översättning: Erik Andersson

Två hemlösa trashankar tar skydd under en häck i Missouri. Så inleds denna förunderliga och uppmärksammade roman om amerikanska inbördeskriget och krigen mot ursprungsbefolkningen. Ännu en roman av en irländsk författare som skapar både engagemang och upprördhet.

Den som dödade helvetets änglar

Jan Guillou, Piratförlaget, 2022. Roman.

Jan Guillou är i bättre berättarform än någonsin tidigare. De gamla hjältarna Erik Ponti och Carl Hamilton dyker upp igen, nu något ålderstigna. Men de dras snabbt in i dråpliga äventyr och förvecklingar. Under ytan finns en frätande samhällskritik.

Text: Mats Wingborg

Andra läser

Stor efterfrågan på arbetskraft i energibranschen – särskilt i Stockholm

– Det är en stor efterfrågan på arbetskraft i hela landet. Men Stockholmsregionen sticker ut särskilt mycket. Här är trycket enormt och många företag skriker efter arbetskraft, säger Robert Lönnqvist, ordförande i Seko Vattenfall klubb Mellan och ordförande i branschorganisationen Seko Energi.

SiS

Regeringen vill ändra SiS i grunden

Regeringen vill genomföra radikala förändringar av Statens institutionsstyrelse (SiS). En utredare har fått i uppgift att göra om verksamheten i grunden.