Hongkong: Facklig ledare dömd till fängelse

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Lee Cheuk-yan, generalsekreterare för den oberoende fackliga organisationen Hongkong Confederation of Trade Unions (HKCTU) och en av förgrundsgestalterna för demokratirörelsen i Hongkong, har dömts till fängelse i 14 månader för att ha organiserat ett olagligt möte den 18 och 31 augusti och 2019. Ytterligare åtta andra företrädare för demokratirörelsen har dömts till fängelsestraff.

Under förhandlingarna i domstolen läste Lee Cheuk-yan upp ett uttalande där han förklarade att han inte hade gjort något olagligt och att han inte ångrar att han har försvarat människors rättigheter.

Straffet mot Lee Cheuk-yan kan samtidigt komma att skärpas ytterligare. Han är även åtalad för att ha deltagit i möten den 1 oktober 2019 och den 4 juni 2020, men dessa två åtalspunkter har ännu inte behandlats.

Under flera årtionden har Lee Cheuk-yan varit den viktigaste fackliga ledaren i Hongkong och en försvarare av fackliga rättigheter. Förutom att han sitter i ledningen för HKCTU är han också vice ordförande i Hongkong Labour Party. Fram till 2016 satt han också i den lagstiftande församlingen, ungefär motsvarande ett parlament men där huvuddelen av ledamöterna utses av regeringen i Peking.

Carrie Lam, Hongkongs finansminister

För dömda i Hongkong gäller sedan en tid tillbaka nya regler som gör att de kan tvingas att avtjäna sitt straff på annan plats i Kina. Ännu återstår att se om Lee Cheuk-yan kommer flyttas till något av Kinas fängelser eller om han kommer att få avtjäna sitt straff i Hongkong.

Sedan den första juli har också den nya säkerhetslagen trätt i kraft. Det innebär att allt som bedöms hota den nationella säkerheten blivit olagligt. En annan lagändring innebär att det blir färre platser i den lagstiftande församlingen och att alla kandidater ska granskas. Endast de som blir godkända som ”patrioter” kommer att ha rätt att kandidera.

Carol Ng, ordförande HKCTU

Även HKCTU:s ordförande Carol Ng väntar på rättegång. Hon anklagas för att ha uppmanat parlamentariker att rösta nej till budgeten.

Flera fackliga organisationer i Sverige har under många decennier haft ett nära samarbete med HKCTU och Union to Union har under lång tid haft stött fackliga projekt i Hongkong. Detta betyder också att många fackliga företrädare träffat och lärt känna Lee Cheuk-yan.

Text: Mats Wingborg

Bakgrund. Fackföreningsrörelsen i Hongkong

Sedan 1997 är Hongkong en del av Kina, det har inneburit att tumskruvarna dragits åt. Visserligen tillåter Kina en högre grad av organisationsfrihet och en friare debatt i Hongkong än i den övriga delen av landet, men även i Hongkong är öppenheten begränsad och detta drabbar de fackliga organisationerna. Under 2014 genomfördes den så kallade paraplyrevolutionen i Hongkong. Demonstranter protesterade mot att Kina begränsade det politiska manöverutrymmet i Hongkong. De fackliga organisationerna deltog inte officiellt i protesterna, men påverkades av skeendet.

Under 2019 skärptes åter konflikterna i Hongkong. Den folkliga mobiliseringen startade med att Hongkongs finansminister Carrie Lam lade fram ett lagförslag som innebar att personer som misstänktes för brott skulle kunna skickas till domstolar i Fastlands-kina. Till sist tvingades Lam att dra tillbaka lagförslaget, men då vidgades kraven till att också handla om demokratisering och ett slut på polisvåldet. Inte heller under denna protestvåg har de fackliga organisationerna stått med som arrangör av demonstrationerna.

I realiteten har dock den oberoende fackföreningsrörelsen spelat en betydande roll.

Den dominerande fackliga rörelsen i Hongkong utgörs av Hongkong Confederation of Trade Unions (HKCTU). HKCTU bildades 1990 och är en facklig centralorganisation med förbund som bland annat organiserar lärare, byggnadsarbetare, livsmedelsarbetare, textilarbetare, socialarbetare, hembiträden och anställda inom elektronik- och telefonindustrin.

HKCTU har en ovanlig historia. Centralorganisationen har uppstått ur det kristna fackförbundet CIC, Christian Industrial Committé. Under en lång period fanns bara CIC som ett alternativ till de Beijing- och Taiwanstyrda fackföreningarna. Genom initiativ från offentliganställda vidgades den oberoende fackliga rörelsen och HKCTU bildades. HKCTU har för närvarande 170 000 medlemmar uppdelade på 61 förbund. medlemmarna återfinns inom en rad branscher som service, industri och offentlig sektor. Ett av förbunden organiserar hushållsanställda, det vill säga i huvudsak kvinnliga migrantarbetare från Filippinerna och Indonesien.

Andra läser

Argentina

Argentina: Från tragedi till något ännu värre 

José Figueroa är fotograf och tar bilder för Första Linjen. Han är uppvuxen i Córdoba i Argentina och kan mycket om argentinsk politik.
I början av året reste han tillbaka till sin hemstad. Samtalen med släkt och vänner handlade ofta om presidenten Javier Milei.

Postnord

Ny storklubb inom posten 

Den 18 mars kommer den nya storklubben Seko Posten Stockholm/Uppland att ha sitt första årsmöte. Den kommer att bestå av en sammanslagning av de sex tidigare klubbarna Stockholm syd/centrum, Stockholm norr, Uppland samt terminklubbarna i Årsta, Rosersberg och Utrikes (Arlanda). Den nya klubben kommer att få omkring 2 000 medlemmar.