Ingen tydlig nedgång av jobb inom väg och ban

Varslen fortsätter bland underleverantörer till stora byggföretag som Skanska, NCC och Peab, men läget är inte lika allvarligt som många tidigare befarade, säger Juwanro Haddad, ombudsman vid Seko Stockholm.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Juwandro Haddad konstaterar att årets högsäsong har startat för många Seko-medlemmar inom väg- och ban och att det bidrar till att hålla ner arbetslösheten.

– Nu har mycket dragit i gång igen, som asfaltering. Sådana projekt gör uppehåll under vintermånaderna. Dessutom pågår en hel del tunnelarbete och sprängningar.

Det finns också en rad stora infrastrukturprojekt som pågår i Stockholm. Det handlar bland annat om ombyggnaden av Slussen och förbifart Stockholm

– Även det bidrar till att hålla branschen i gång.

Samtidigt understryker Juwandro Haddad (bilden) att det är oklart vad som kommer att hända när en del av de stora projekten avslutas, som arbetet med förbifarten vid Lovön där mängder med företag, både svenska och utländska, är involverade.

– Frågan är om det blir nya infrastrukturprojekt eller vad som kommer att hända.

Juwandro Haddad pekar särskilt på att det skulle behövas ett ökat bostadsbyggande i Stockholmsregionen. Eftersom potentialen är stor här.

– Men byggherrarna vill helst bygga bostadsrätter, men försäljningen av bostadsrätter har minskat, ja hela marknaden har kallnat. 

Ett ökat bostadsbyggande skulle inte bara innebära välbehövliga bostäder utan också ge många människor jobb.

– Självklart är det medlemmar i Byggnads som skulle få den största utdelningen, men det skulle också leda till fler jobb för Seko-medlemmar. Många av våra medlemmar jobbar för företag som på olika sätt är involverade i projekteringen av nya bostäder. 

Trots osäkerheten framöver är Juwandro Haddad ändå lite optimistisk.

– Den ökning av arbetslösheten inom väg- och ban som många förutspådde har inte inträffat. Vi var många som hade fruktat fler varsel. Men i stället har det varit oroväckande tyst. Det är trots allt ett bra tecken.

Text: Mats Wingborg
Foto: José Figueroa

Andra läser

arbetarrörelsen

Gräv i vår historia!

Inom fackföreningsrörelsen talar vi med stolthet om vår historia. Vi påminner om hur tidigare generationer har tagit de strider som gör att saker som semester och arbetsveckans längd framstår som självklarheter. Men vi skulle kunna använda vår historia mycket mer i det fackliga arbetet.

Finska krigsbarn

Berättelser om de finska krigsbarnen

Ungefär 70 000 finska barn reste till Sverige efter att Sovjetunionen anföll Finland under andra världskriget. 15 000 av de blev kvar i Sverige.