Kulturtips för sommaren

Sommardags, semesterdags! Vill du passa på att lära dig mer om arbetarhistoria eller vad globaliseringen kan tänkas ha för baksidor på just din arbetsplats? Eller vill du kanske bara njuta av berättelser som tar dig någon annanstans? Här kommer tips för lyssning, tittning och läsning, för förhoppningsvis lediga dagar då jobbet befinner sig långt borta – om inte geografiskt så åtminstone i tanken.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Titta

I am not a witch

Långfilm. Regi: Rungano Nyoni. Skynda att spana in den här filmen! Den nioåriga Shula dyker ensam upp från ingenstans i en liten zambisk by. Hon blir snart anklagad för trollkonst och förs till ett läger för häxor. Där tvingas hon välja mellan att förvandlas till en get eller att erkänna sitt häxskap och stanna i lägret. Shula väljer att förbli häxa. Vad kan då politiker och entreprenörer ha häxor till? Ganska mycket, visar det sig. Men till vilket pris? Det här är en absurd, mörkt komisk och under ytan brutal skildring av kvinnors brist på rörelsefrihet.
Kan ses på SVT Play till 15 juni.

Normala människor

Serie. Regi: Lenny Abrahamson och Hettie Macdonald. Marianne och Connell växer upp i lilla Sligo på Irland. Hon i en välbärgad familj, hans mamma städar deras hus. Hon en besynnerlig enstöring, han en populär sportkille. Trots olikheterna inleder de en hemlig relation. Så långt låter det som en vanlig high school-film. Men vad händer med rollerna utanför småstaden? Dialogerna, fotot och skådespelarna bidrar alla starkt till denna fina och smärtsamma skildring av intimitet, psykisk ohälsa och vad klassbakgrund kan spela för roll. Ett tips är naturligtvis att också läsa romanen som serien baseras på, skriven av Sally Rooney.

HBO Nordic. Kan ses gratis på SVT Play till 17 juni.

Läs

Drömmar och damm – Varför arbetarrörelsen måste bli lika global som uppvärmningen

Fakta. Jakob Mathiassen, Verbal Förlag. Mathiassen är betongarbetare som här skriver om globaliseringens skuggsida på arbetsplatserna – konkurrens om jobben mellan arbetare från olika länder. På pedagogiskt vis varvas egna erfarenheter med historia, statistik och strategier. Hur förstå främlingsfientliga partiers framgångar bland arbetare över hela jorden? Varför dras gränser mellan länder skarpare än den mellan arbetare och de som äger företagen? Här får vi exempel på både nationellt och internationellt motstånd mot dumpning av löner och arbetsvillkor. Vad funkar, och hur?

Den här boken är viktig. Och bra. Läs den! Kanske i bokcirkel på jobbet?

Vid bandet – Anteckningar från fabriken

Roman. Joseph Ponthus, Weyler Förlag. Ett arbete på fabrik kan vara: Att vara bemanningsanställd och få jobb med bara timmars varsel. Att få fotsvamp av fuktiga stövlar. Att skyffla kilovis av valthornssnäckor för hand när bandet är trasigt. Att sila tofu sex timmar i sträck. Att behöva välja mellan toabesök och cigg för att hinna i tid till stämpelklockan efter rasten. Att stå och låta tankarna komma och gå medan kropp och själ nöts ner. Dessa tankar kan sedan bli en poetiskt uppställd roman. Tänk att det går att fånga detaljerna och skriva vackert om något så kallt, tungt och tärande! Och: tänk om fler satte ord på sina arbetsdagar på det här viset! Vad skulle du skriva?

Lyssna

Tung

Radioföljetong ur roman av Kiese Laymon. Kiese Laymon växer upp med sin mamma och en massa böcker i Mississippi. Kärlek, missbruk, våld och klass spelar avgörande roller i detta självbiografiska nedslag i en svart mans liv i USA. Och framför allt: Över alltihop hänger den tunga skuggan av USA:s historia och nutid. Hur skyddar en mor sin svarte son från de faror som hotar i ett samhälle där rasism är vardag? Författaren sätter ett ömt finger på en mängd situationer där strukturer gör att både barn och vuxna behandlas vedervärdigt. Hinner du inte lyssna klart? Ja då finns förstås boken att ta till! Tillgänglig till 18 juni.

Pariskommunen – socialismens blodiga experiment

Dokumentär. Vetenskapsradion Historia. En missvisande rubrik, men alltid lika spännande att lyssna på historikern Håkan Blomqvist. Missvisande eftersom de som blödde var alla de människor som dödades av den franska högern, efter att genom revolution ha försökt skapa ett jämlikt och demokratiskt samhälle. I år är det 150 år sedan. Men vad hände egentligen under de där veckorna som är så viktiga i en socialistisk historieskrivning? Och vad var ens Pariskommunen? Det kan du få ett hum om här! Vill du sedan ha mer av Blomqvists kunnande? Klicka dig vidare till programmet Potatisrevolutionen 1917 om hungerkravallerna under dyrtiden i Sverige.

Text: Linnea Garli, lokförare och förtroendevald i Seko Stockholm
Foto: Radek Grzybowski

Andra läser

Argentina

Argentina: Från tragedi till något ännu värre 

José Figueroa är fotograf och tar bilder för Första Linjen. Han är uppvuxen i Córdoba i Argentina och kan mycket om argentinsk politik.
I början av året reste han tillbaka till sin hemstad. Samtalen med släkt och vänner handlade ofta om presidenten Javier Milei.

Postnord

Ny storklubb inom posten 

Den 18 mars kommer den nya storklubben Seko Posten Stockholm/Uppland att ha sitt första årsmöte. Den kommer att bestå av en sammanslagning av de sex tidigare klubbarna Stockholm syd/centrum, Stockholm norr, Uppland samt terminklubbarna i Årsta, Rosersberg och Utrikes (Arlanda). Den nya klubben kommer att få omkring 2 000 medlemmar.