Myanmar: Facket deltar i protesterna mot militärstyret

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Militären har krossat demokratin i Myanmar och fängslat landets politiska ledare Aung San Suu Kyi. Det 1 februari 2021 vaknade invånarna i huvudstaden Naypidaw till dånet av militärfordon samtidigt som internet och telekommunikationer släcktes ned.

I Rangoon, landets största stad, omringade militären stadshuset och på militärens egna TV-kanal framträdde den militära överbefälhavaren Aung Hlaing som meddelade att militären tagit över makten och tänker behålla den i åtminstone ett år. Aung Hlaings officiella förklaring till militärkuppen var att det förekommit valfusk i det val som hålls i november 2020. Valet innebar en jordskredsseger för Aung San Suu Kyi parti Nationella ligan. Inte bara Aung San Suu Kyi, utan många andra politiska ledare fängslades i samband med militärens övertagande.

Från omvärlden har protesterna varit skarpa mot militärkuppen. Däribland deklarerade den svenska statsministern Stefan Löfven att ”rättsstatens principer och de mänskliga rättigheter måste respekteras och samtliga arresterade ledare omedelbart frisläppas”. Samtidigt har även Aung San Suu Kyi ställning försvagats internationellt. Den etniska gruppen rohingyer har under flera år utsatts för övergrepp och folkmord av Myanmars militär utan att Aung San Suu Kyi har ingripit. Över 730 000 rohingyer har flytt till grannlandet Bangladesh.

I Myanmar har människor gått ut på gatorna på gatorna för att visa sitt missnöje med militären. Däribland har vårdanställda vid 70 olika sjukhus strejkat och organiserat demonstrationer. Flera av landets oberoende fackliga organisationer har också anslutit sig till protesterna. Landets största fackliga federation uppmanar sina medlemmar att delta i demonstrationer och inte samarbeta med militärregimen.

Militären har tidigare styrt i landet och först 2011 blev det tillåtet att bilda fackföreningar. Därefter har den fackliga rörelsen vuxit snabbt i landet. Risken är nu stor att den nyvunna fackliga friheten åter kommer att strypas. En viktig grupp har varit de migranter från Myanmar som arbetat i Thailand och sedan återvänt till sitt hemland. Flera av dem har mött fackliga organisationer i Thailand och därigenom fått viktig facklig erfarenhet. Under de senaste åren har också flera fackliga organisationer i Myanmar genomfört strejker, däribland Textilarbetareförbundet. Nu förklarar företrädare för förbundet att de kommer organisera fortsätta strejker riktade mot det militära styret.

Text: Mats Wingborg
Foto: Wikipedia

Fakta. Myanmar

Myanmar hette tidigare Burma. Det är den största staten på det sydostasiatiska fastlandet. Myanmar gränsar till Kina, Bangladesh, Indien, Laos och Thailand. Antalet invånare är cirka 57 miljoner. Nästan 90 procent av befolkningen är buddister, men i landet finns också muslimer och kristna. Den etniska huvudgruppen är burmeser, därutöver finns många minoritetsgrupper. Från 1962 till 2011 styrdes Burma av militärjuntor. Rangoon var huvudstad fram till 2005, då blev istället Naypyidaw ny huvudstad.

Andra läser

Vård

”Så försöker vi bryta rekryteringen till kriminella gäng”

– För att vända utvecklingen med gängkriminaliteten behövs mer resurser till skolan och fler jobb åt unga. Idag är alltför många vägar stängda eller saknas helt, säger Camila Salazar Atías, senior specialist på destruktiva subkulturer anställd av Fryshuset i Stockholm.