Ledare Karin Åkersten

Nu öppnar vi upp igen

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Visst är det så att vi under pandemin gått igenom en historisk kris. Vi upplevde oro och sorg och befann oss i en väldigt märklig tillvaro under en lång tid. Plötsligt stängdes vårt samhälle och vi fick alla anpassa oss till det. En stor del av oss som är medlemmar i Seko gick till jobbet precis som vanligt. Däremot pausades allt som inte var absolut nödvändigt. Alla möten och utbildningar ställdes in.

Ganska snabbt började arbetet med att hålla utbildningar och möten digitalt i stället. Vi visste ju inte hur långvarigt det skulle bli. Nu har snart två år gått och mycket av mötesverksamheten har kunnat göras digitalt. Flera av våra utbildningar går nu att göra på nätet. Frågan är om vi nu när samhället öppnas upp och vi kan återgå till fysiska möten och utbildningar kanske ska göra något annorlunda och använda oss av det som vi har utvecklat under den här tiden.

Allt har inte fungerat jättebra. Vissa delar av vår organisation har haft större utmaningar än andra, vilket har gjort att de har släpat efter under den här perioden. Det kräver nu sitt jobb för att komma ikapp. Något som har visat sig väldigt tydligt är att det är stora skillnader mellan de som kan utnyttja det digitala utbudet och de som inte kan det. Det kan handla om att datorer och smarta telefoner är dyra att köpa och för att kunna gå en utbildning digitalt behöver du ha tillgång till en dator. För att kunna hålla ett digitalt medlemsmöte behöver du ha koll på tekniken själv innan du hjälper andra, där finns ett utbildningsbehov hos en del av våra förtroendevalda.

Vi behöver också se över hur teknik och smarta lösningar blir tillgängligt för alla våra medlemmar. Även om vi nu kan återgå till fysiska möten – och jag och många andra har längtat efter att få ses ”på riktigt” – så är det viktigt att vi erbjuder framför allt våra utbildningar digitalt till viss del också i fortsättningen.

För en hel del av våra medlemmar kan långa resvägar och vardagspusslet innebära att det helt enkelt är för krångligt att komma iväg på en utbildning, fast viljan finns. Då är det klokt om vi fortsätter att erbjuda de digitala utbildningarna som alternativ, på så sätt kan fler få möjligheten att gå en facklig utbildning.

Kan vi som förtroendevalda fortsätta utveckla våra mötesformer och även framöver erbjuda möjligheten att delta på medlemsmöten både på plats och digitalt så kan det i bästa fall göra så att fler kommer på våra möten. Kanske kan det också lätta lite på stressen i vardagen för de som trots fullt schema vill vara med och tycka till.

Karin Åkersten, ordförande Seko Stockholm

Andra läser

Utrikes

Argentina: Från tragedi till något ännu värre 

José Figueroa är fotograf och tar bilder för Första Linjen. Han är uppvuxen i Córdoba i Argentina och kan mycket om argentinsk politik.
I början av året reste han tillbaka till sin hemstad. Samtalen med släkt och vänner handlade ofta om presidenten Javier Milei.

Nyheter

Ny storklubb inom posten 

Den 18 mars kommer den nya storklubben Seko Posten Stockholm/Uppland att ha sitt första årsmöte. Den kommer att bestå av en sammanslagning av de sex tidigare klubbarna Stockholm syd/centrum, Stockholm norr, Uppland samt terminklubbarna i Årsta, Rosersberg och Utrikes (Arlanda). Den nya klubben kommer att få omkring 2 000 medlemmar.