Nya kablar dras i utblåst kontorslokal

Himlen är klar och solen speglar sig i fasaden på IF Metalls huvudkontor som ligger på Olof Palmes gata 11 i Stockholm. Utanför på gatan står en staty som föreställer Ernst Blomberg. Han levde mellan 1863–1911 och var järn- och metallarbetare och blev den första socialdemokraten i Stockholms kommunfullmäktige.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

I entréhallen går hissen upp till IF Metall, men den här historien handlar inte om det förbundet, utan om dem som för tillfället jobbar på plan åtta. Sedan en tid tillbaka är allt på planet utrivet. En totalrenovering ska genomföras. På plats är mängder med anställda inom olika LO-yrken, men ingen metallare. 

Klockan är ännu bara åtta på morgonen, men de flesta av arbetarna har redan varit på plats sedan klockan sex i den utblåsta kontorslokalen. Hit hör rörmokare, elektriker, mattläggare, installatörer av brandlarm och tekniker som monterar datanätet. Alla som jobbar på arbetsplatsen är män. 

Huvudentreprenör för kontorsrenoveringen är företaget El & Ljus Design. Men det flesta som befinner sig på arbetsplatsen jobbar för olika underleverantörer. En av dessa är Citytelecom, specialiserat på IT och telekommunikation. Företagets uppgift är bland annat att installera kopparnät och fiber för kontorets datahantering.

– Det gamla systemet byts ut för att öka datasäkerheten. Om du är uppkopplad genom wifi kan någon sitta i en grannfastighet och läsa av datatrafiken. Nu blir det ett slutet system, förklarar Mattias Lindgren, arbetsledare och vice vd vid Citytelecom.

På stora bord ligger detaljerade ritningar över hur det nya kontoret ska se ut och hur kablar och rör ska vara dragna. Då och då går någon av de som arbetar i lokalen fram till ritningarna för att checka att de följer den bestämda planen. En av dem som nyss tittade på ritningen är Mattias Säw, men nu står han står på en stege och installerar kablar i taket. Just för tillfället handlar det just om att ordna uttag för wifi. 

– Även om de anställda vid kontoret har fasta uppkopplingar måste det också finnas wifi, bland annat för tillfälliga besökare.

Mattias Säw har en svart mössa på huvudet och hörsnäckor i öronen. Han är 24 år och har arbetat för Citytelecom i drygt två år. Han berättar att han utbildade sig inom it-data-telekommunikation på gymnasiet, men att han lärt sig det mesta genom praktiskt arbete.

– Utbildningen är mycket teori, men allt det viktiga lär man sig genom att jobba. Egentligen behöver man ingen särskild utbildning alls för att klara det här jobbet. Det helt avgörande är den praktiska erfarenheten.

Mattias Säw förklarar att han trivs bra med arbetet, men att det gäller att vara noga och hålla koll på alla tekniska detaljer.

– Det är många små delar att hålla ordning på. Särskilt gäller det att vara observant på olika ändringar, som att uppdragsgivaren beställer extra uttag. På vårt eget fackspråk kallar vi sådana ändringar som tillkommer för ”ätor”.

En annan sak som det gäller att vara noga med, lägger Mattias Säw till, är att se till att noga märka alla kablar. I annat fall skulle det bli omedelbart kaos. I hubbarna där kablarna samlas gäller det att veta vart alla kablar går. Sedan kan koppartråd inte ligga för nära ledningar med starkström.

– Genom fastigheterna finns schakt där kablarna går. Ligger starkströmskablarna bredvid kopparkablarna kan det bli störningar i datatrafiken.

Mattias Säw berättar att det är stor variation på de arbetsställen där han arbetar, men för det mesta handlar det om kontor och fastigheter i Stockholmsregionen. Vid enstaka tillfällen har han utfört arbetsuppgifter utomhus. 

– Det kan handla om att svetsa fiber i ett skåp utomhus. Är det vinter och kallt får man veta att man lever. Att svetsa fiber inomhus i en datahall hör å andra sidan till de roligaste uppgifterna. Det är ett väldigt rent jobb och det vi installerar är av högsta kvalitet.

Många av de arbetare som rör sig i den utblåsta hallen har hörselkåpor. Ibland hörs också ett högt borrljud. Mattias Säw säger att man alltid måste vara på sin vakt när det gäller risker och vara noga med att använda skyddsutrustning.

– Vi jobbar på byggarbetsplatser där det mesta är ofärdigt. Många saker kan hända. Det finns exempelvis ofta vassa kanter som man kan skära sig på. Sedan tror jag att andra yrkesgrupper utsätts för större faror än vad vi gör.

Till skillnad från de andra yrkesgrupperna på arbetsplatsen tillhör installatörer av kopparnät och fiber Sekos branschgrupper. Mattias Säw är också medlem i Seko.

– Ja, absolut, svarar han, men jag har ännu inte gått på något medlemsmöte.

Mattias Säw är uppväxt i Sköndal men bor numera i Älta. På en stege lite längre bort står hans kollega David Söderman, 23 år. Han är både uppväxt och bor i Nynäshamn och har en betydligt längre resa till jobbet. För att komma till jobbstarten klockan sex på morgonen är han tvungen att lämna hemmet kvart i fem. Han går till pendeltågstationen, tar pendeln till Farsta Strand, där blir han upphämtad med bil av en annan kollega. 

Både Mattias och David jobbar en hel del övertid. Det handlar inte bara om att få ut övertid, utan också om att se till att företaget håller tidsschemat. Normalt är arbetstiden slut vid 14-tiden, men ofta blir det några timmar till. Mattias säger att han gillar att jobba mycket, och David nickar och säger att han räknar med att vara hemma igen någon gång efter fem i eftermiddag. 

Men det är också andra faktorer som avgör hur mycket man hinner med. David konstaterar att det är ovanligt trångt på arbetsplatsen idag. Väldigt många olika underentreprenörer är närvarande.

– Och alla är koncentrerade på att göra just sin grej.

Totalt sett finns omkring 45 anställda på Citytelecom, där cirka hälften är installatörer och den andra halvan konsulter. 

– Det är många som går från installatör till att bli konsult inom Citytelecom, där vi hyr ut personal till externa kunder som behöver teknikkompetens, säger Mattias Lindgren, vice vd i företaget. 

Av de anställda vid City telecom arbetar Mattias Säw och David David Söderman för tillfället i kontorslokalen på Olof Palmes gata, men ytterligare sex personer från företaget är där då och då. Vice vd Mattias Lindgren är emellertid inte ute så mycket på arbetsplatsen, men kommer dit då och då för att se hur det går och hur de anställda mår. Installationen av kopparnät och fiber kommer att ta några veckor till. Till jul ska hela kontoret vara klart.

– Då väntar nya uppgifter. Det ska bli spännande att se var vi hamnar någonstans då, säger Mattias Säw.

Men hur ser könsfördelningen ut? Finns det några kvinnor som jobbar för Citytelecom?

– Jo, vi har en kvinna anställd på huvudkontoret på Blekingegatan på Södermalm, svarar Mattias Lindgren och tillägger att det verkligen borde bli fler kvinnor i branschen.

Text: Mats Wingborg
Foto: José Figueroa

Andra läser

Utrikes

Argentina: Från tragedi till något ännu värre 

José Figueroa är fotograf och tar bilder för Första Linjen. Han är uppvuxen i Córdoba i Argentina och kan mycket om argentinsk politik.
I början av året reste han tillbaka till sin hemstad. Samtalen med släkt och vänner handlade ofta om presidenten Javier Milei.

Nyheter

Ny storklubb inom posten 

Den 18 mars kommer den nya storklubben Seko Posten Stockholm/Uppland att ha sitt första årsmöte. Den kommer att bestå av en sammanslagning av de sex tidigare klubbarna Stockholm syd/centrum, Stockholm norr, Uppland samt terminklubbarna i Årsta, Rosersberg och Utrikes (Arlanda). Den nya klubben kommer att få omkring 2 000 medlemmar.