Pris till Folkets Bio

Årets stora Jämlikhetspris gick Folkets Bio. Hederpriset fick författaren John Lapidus.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Årets stora Jämlikhetspris på 100 000 kronor gick till den ideella föreningen Folkets Bio. Föreningen grundades 1973 och driver för närvarande ett 20-tal biografer i Sverige, däribland Zita i Stockholm. Hederpriset på 10 000 kronor gick till författaren John Lapidus för hans kritik och granskning av privata sjukvårdsförsäkringar. Priset delas ut av Jämlikhetsfonden och tankesmedjan Katalys. Katalys ägs av fackförbundet i 6-F, däribland Seko.

Jämlikhetspriset har delats ut sedan 2015. Det första priset gick till den löntagarägda fabriken Ljuders Nickelsilverfabrik i Småland. 2020 fick Tunnelbaneklubben i Stockholm priset.

Prispengarna har Per Sundgren, kulturborgarråd (V) i Stockholm, donerat. Nästa prisutdelning ser ut att bli den sista, för sen är pengarna slut.

Text & foto: Mats Wingborg

Fakta. Privata sjukvårdsförsäkringarna.

De privata sjukvårdsförsäkringarna växer snabbt. Personer med försäkringar kan komma före i vårdkön. Det är själva poängen med försäkringarna. Den offentliga vården anlitar privata rådgivare och en offentlig kö upprättas. Samtidigt finns en annan och snabbare ingång till vårdgivarna, för dem som har sjukvårdsförsäkringar. Även en del tjänstemanna- och akademikerförbund erbjuder sina medlemmar sjukvårdsförsäkringar, men däremot inga LO-förbund.

Fakta. Zita.

Zita på Birger Jarlsgatan 37 är Stockholms äldsta biograf som varit i drift sedan 1913.. Zita visar framför allt smalare film från Sverige och övriga världen. Namnen på de tidigare biograferna som funnits på platsen är många: Vinterpalatset, Gyllene Göken (som visade porrfilm), Rita, Nya Rita och nu alltså Zita.

Andra läser

ABF

ABF i Stockholm värnar medlemsorganisationerna

På Sveavägen 41 ligger ABF-huset, den enskilt viktigaste mötesplatsen i Stockholm för arbetarrörelsen och det civila samhället. Hur ABF Stockholm utvecklas har en avgörande betydelse för fackliga organisationer. Det gäller även Seko Stockholm som nyligen höll sitt årsmöte i huset.

lokförare

”Loss of license” är nu på plats

För att få köra tåg inom spårtrafiken krävs att man är säkerhetsklassificerad och har licens, men en utbildad och godkänd förare kan råka ut för en olycka eller få en sjukdom som gör att licensen ryker. Då är det inte länge möjligt att arbeta som förare och det finns en risk att jobbet går förlorat.