Omkring 400 anställda inom Telia i Stockholmsregionen har varslats om uppsägning. Det är en del av ett omfattande varsel som gäller hela landet, men som drabbat Stockholm särskilt hårt.
– Många centrala funktioner som påverkas av neddragningen finns i Stockholm, som flera innovations- och stödprojekt. Det handlar bland annat om besparingar bland dem som jobbar med nya produkter, HR, IT och finans, säger Pär Axelsson.
Åtstramningarna inom Telia har pågått under lång tid. Det har varit så kallade övertalighetsdiskussioner fyra gånger per år. Men Pär Axelsson berättar att de åtstramningar som företaget presenterade i början av september var mer långtgående än tidigare.
– Att det blev nya varsel förvånade ingen, däremot att omfattningen var så stor.
Sedan Telias omfattade varsel i september har Seko Teliaklubben ägnat en stor del av sin tid åt att sitta i förhandlingar med företaget. Förhandlingarna kulminerade under några veckor i oktober. Därefter har klubben kunnat gå ut med information till medlemmarna.
Pär Axelssons bild är att framtidsutsikterna för de som blivit uppsagda varierar.
– Det omfattar hela spannet av anställda, såväl IT-utvecklare, butiksförsäljare som kundtjänstmedarbetare. För alla är det bra att kunna visa upp att man har en tidigare anställning på Telia i sitt CV. Men möjligheterna att hitta ny försörjning varierar starkt. En del har lätt att få nya jobb, en del går i pension och ytterligare en grupp är bekymrade.
I förhandlingarna med företaget har det för Seko Teliaklubben varit särskilt viktigt att skapa förutsättningar för att verksamheten kan fungera vidare. Pär Axelsson påpekar att det ibland kan vara svårt att inse konsekvenserna av omfattande neddragningar.
– Bedömningarna är svåra och det är lätt att göra misstag, det vill säga att göra sig av med kompetens som kommer att behövas. Från fackligt håll har vi kommit med flera sådana påpekanden. Det har både lett till att man gjort omprioriteringar och att man i vissa fall behållit funktioner och personer som man först tänkt att ta bort.
De fackliga organisationerna inom Telia, däribland Seko-klubben, har sedan tidigare ett så kallat villkorsavtal. Om den enskilde anställde accepterar det får hen alltid fyra månaders lön efter uppsägningen. Beroende på ålder och antalet tjänsteår inom företaget kan uppsägningslönen bli upp till 27 månadslöner.
– Det går att beskriva avtalet som att det gör det något enklare för arbetsgivaren att säga upp personal, men att det kompenseras genom bättre villkor för dem som blir uppsagda.
Pär Axelsson säger att nästan alla som varslats godkänner avtalet. Men avtalet är frivilligt och om den enskilde inte godtar det så gäller Lagen om anställningsskydd (LAS). Det ger mindre pengar, men gör att företaget kan bli tvunget att undersöka om det finns omplaceringsmöjligheter.
Text: Mats Wingborg
Foto: Anna Ledin Wirén