Alexander Petersson: Teodorescu får svinga vilt när DN går högerns ärende

Syna Teodorescus borgerliga mission att dribbla bort orsak och verkan – hon vill fortsätta skära ner på välfärden och sänka skatter åt bolagen.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Att Alice Teodorescu är höger är inget som är höljt i dunkel. Att hon blivit en av de debattörer som fått uppgiften att flytta samhällsdiskussionen åt höger är heller ingenting som är hemligt. Därför gör man nog rätt i att vara misstänksam när en sådan som Teodorescu, i år ny kolumnist i liberala Dagens Nyheter, slår på stora trumman och förment svingar åt både höger och vänster med anklagelser om ideologiska skygglappar. Själv landar hon föga förvånande i en trött högerliberal analys när hon ska försöka bortförklara kriminalitetens orsaker i Dagens Nyheter (230310). 

Vänstern, menar hon, har förblindats av idén att kriminaliteten har sin grund i fattigdom. Hon hänvisar till en undersökning av BRÅ som förvisso hävdar att det finns ett samband mellan socioekonomisk bakgrund och kriminalitet men att den inte är ensam avgörande. Teodorescu konstaterar att ”många” människor med olika social bakgrund begår brott. 

Teodorescu har ett intresse av att försvara de ökade klasskillnaderna i Sverige och att bortförklara dess verkningar när de drabbar hela samhället och i mångt och mycket späs på av överklassens knarkkonsumtion. Vill man vara rättvis med Teodorescu ska man nog dra öronen åt sig när högerdebattörer försöker avfärda hårda och väletablerade fakta med att ”många andra” från välbemedlade hem ju också begår brott. Det är för låg nivå.

Det är ganska enkelt att syna Teodorescus försök till att flytta ansvaret från samhället. Istället menar hon att kriminaliteten har sitt frö och grogrund hos föräldrarna. Hon hänvisar svajigt till att det finns undersökningar som visar att aga i uppfostran leder till att barn växer upp och blir våldsamma och sedan själva tycker aga är en bra uppfostringsmetod. Ganska magstarkt kan man tycka att skylla på föräldrarna efter det uppmärksammade mordet på en pappa till en misstänkt gängkriminell ungdom för en tid sen. Taktlöst, om man vill. 

Oavsett är det ett billigt ideologiskt försök att förklara samhällets problem med att det är fel på individerna. Gud förbjude att det skulle kunna ha med systemet att göra. Inte kan det vara det ekonomiska systemet vi lever i, som slår ut fattiga och gynnar rika. Nej, syna hennes billiga och borgerliga mission att dribbla bort orsak och verkan därför att hon i grunden vill fortsätta skära ner på välfärden och sänka skatter åt bolagen. Det är vad allt handlar om. Lyft på Teodorescus borgerliga ideologiska skygglappar istället.

Text: Alexander Petersson
Ill: Petter Evertsen

Andra läser

Utrikes

Argentina: Från tragedi till något ännu värre 

José Figueroa är fotograf och tar bilder för Första Linjen. Han är uppvuxen i Córdoba i Argentina och kan mycket om argentinsk politik.
I början av året reste han tillbaka till sin hemstad. Samtalen med släkt och vänner handlade ofta om presidenten Javier Milei.

Nyheter

Ny storklubb inom posten 

Den 18 mars kommer den nya storklubben Seko Posten Stockholm/Uppland att ha sitt första årsmöte. Den kommer att bestå av en sammanslagning av de sex tidigare klubbarna Stockholm syd/centrum, Stockholm norr, Uppland samt terminklubbarna i Årsta, Rosersberg och Utrikes (Arlanda). Den nya klubben kommer att få omkring 2 000 medlemmar.