Vägvakten Mohsen Haji fick knytnävsslag i ansiktet

Två korta filmer från en mobiltelefon utgör bevismaterial. En taxichaufför kliver ur en silverfärgad Toyota och attackerar vägvakten Mohsen Haji. Han slår till honom, knuffas och smäller igen bildörren så att Mohsen Haji kommer i kläm. Stämningen är mycket upprörd. Mohsen Haji förklarar att vägen är avspärrad på grund av trafikarbete, medan taxichauffören säger att han måste fram. När han börjar slåss säger Mohsen Haji att han kommer att ringa polisen.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Incidenten inträffade under ett vägarbete vid Söder Mälarstrand mitt emot Långholmen i mitten av december 2021.

– Ofta finns möjlighet att hjälpa bilar som behöver komma fram. Ibland går det exempelvis att låta dem köra på trottoaren. Men vid det här tillfället var hela vägen blockerad. Enda möjligheten för bilister var att helt vända om, vilket denna taxichaufför vägrade att göra. I stället blev han mycket arg och slog mig med knytnäven på ena kinden.

Trots förbudet körde taxichauffören till sist vidare över nylagd asfalt. På grund av misshandeln blev Mohsen Haji tvungen att uppsöka sjukhus, men han ådrog sig inte några allvarliga skador. Han har också polisanmält händelsen och en rättegång väntar senare i år.

När misshandeln skedde var Mohsen Haji anställd av Nässelgrundet AB, ett företag som specialiserat sig på att tillhandahålla vägvakter. Han blev dock besviken på sin arbetsgivare som inte, enligt Mohsen Haji, har gav honom något stöd.

– Jag fick ett telefonsamtal, men inget mer.

Läs mer:
“Våld mot vägvakter varje vecka”

Johan Niklasson vid Nässelgrundet AB delar inte Mohsen Hajis beskrivning. Han säger att företaget hörde av sig flera gånger till Mohsen Haji och att en anmälan upprättades till Arbetsmiljöverket.

– Det var snarare Mohsen Haji som avböjde ytterligare stöd, säger Johan Niklasson och betonar att företaget samverkar med Seko om säkerhetsfrågor att företaget också har slutit kollektivavtal med Seko.

Efter ytterligare en månads arbete sade Mohsen Haji upp sig och idag är han arbetslös. Han har lång erfarenhet av att jobba som vägvakt och söker idag nya jobb.

– Men det har inte varit så enkelt. Jag misstänker att arbetsgivare googlar på mitt namn och ser att jag ska upp i en rättegång, då kanske de blir misstänksamma fast det var jag som var offret. Ja, det är verkligen knas.

Mohsen Haji är medlem i Seko och han har fått stöd av förbundet för att driva sin sak. Men för tillfället har han svårt att få den privata ekonomin att gå ihop.

– Jag har fått låna pengar av föräldrar och bekanta.

Första Linjen har sökt företrädare för Nässelgrundet AB, men de har inte gått att nå och har inte hört av sig.

Text: Mats Wingborg
Foto: José Figueroa

Andra läser