Vi som arbetar med våra kroppar

Vi som arbetar med våra kroppar
Under sommaren visades utställningen Vi som arbetar med våra kroppar – Om villkor. Om klass. Om värdighet. på Länsmuseet i Gävle.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Annica Carlsson Bergdahl har åkt runt i landet och intervjuat arbetare från norr till söder. I buss, jordbruk och tvätteri. På bageri, lager och byggen. På bilverkstad, i sopbil och inom vården. Bland annat. Elisabeth Ohlson har fotat och filmat.

Ungefär 2 miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Du kanske har sett Sekos slogan ”Utan Sekos medlemmar stannar Sverige”? Slogans blir ofta nötta och tappar sitt innehåll, likt företagsfloskler. Men icke desto mindre: Utan alla kroppsarbetare skulle Sverige stanna. Bokstavligen. Och ändå: Hur kan vi, dessa 2 miljoner människor, vara så osynliga? Vi sommarpratar knappt i P1, bara några få procent av alla människor som syns i tv har arbetaryrken. Syns vi är det oftast inte som särskilt sakkunniga, intelligenta eller viktiga.

Det här projektet är ett strålande undantag. Jag fick chansen att se utställningen under en tolvtimmars-tur med långrast mellan tågen. Här tar det slitiga och frustrerande plats, tankarna om försämringar och oron för att orka. Men också det folk är stolta över och trivs med på jobbet. Människor i sina arbetskläder. Filmer inifrån arbetsplatserna. Undersköterskornas egna ord tryckta på arbetströjor i rader. Tillsammans gestaltar det arbetsglädje, ilska, värk och gemenskap. Individerna växte bredvid varandra, rösterna myllrade, helheten blev större. Jag gick där i min lokföraruniform och kände mig nästan som en del av verket. Att se så många stora bilder på arbetare på sina arbetsplatser, höra deras berättelser i ljudverk, läsa vad de tänker om samtiden/framtiden och se film med arbetsmomenten blev faktiskt rent märkvärdigt.

Utställningen turnerar vidare. Har du inte möjligheten att besöka den? Se till att skaffa boken! Där finns arbetarnas egna berättelser och Ohlsons foton. Samlade på det här sättet växer ett vi och tar plats.

Text och foto: Linnea Garli, lokförare och förtroendevald i Seko Stockholm

Fakta. Vi som arbetar med våra kroppar

Vi som arbetar med våra kroppar är ett dokumentärt konstprojekt av Annica Carlsson Bergdahl och fotograf Elisabeth Ohlson (i samarbete med Länsmuseet Gävleborg). De blev årets mottagare av ABF:s kulturpris, ”för konst som skapar förändring och lyfter människor som ofta osynliggörs”.

Turnéplan för utställningen:
Ljusdalsbygdens museum 22 oktober–28 november
Rydals museum 5 december–27 februari 2022
Forsviks Bruk 14 maj–28 augusti 2022
Frölunda Kulturhus 3 september–16 oktober 2022
Västerbottens museum, Umeå 30 oktober–26 februari 2023

Andra läser

Stor efterfrågan på arbetskraft i energibranschen – särskilt i Stockholm

– Det är en stor efterfrågan på arbetskraft i hela landet. Men Stockholmsregionen sticker ut särskilt mycket. Här är trycket enormt och många företag skriker efter arbetskraft, säger Robert Lönnqvist, ordförande i Seko Vattenfall klubb Mellan och ordförande i branschorganisationen Seko Energi.