Vi som arbetar med våra kroppar

Vi som arbetar med våra kroppar

Under sommaren visades utställningen Vi som arbetar med våra kroppar – Om villkor. Om klass. Om värdighet. på Länsmuseet i Gävle.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Annica Carlsson Bergdahl har åkt runt i landet och intervjuat arbetare från norr till söder. I buss, jordbruk och tvätteri. På bageri, lager och byggen. På bilverkstad, i sopbil och inom vården. Bland annat. Elisabeth Ohlson har fotat och filmat.

Ungefär 2 miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Du kanske har sett Sekos slogan ”Utan Sekos medlemmar stannar Sverige”? Slogans blir ofta nötta och tappar sitt innehåll, likt företagsfloskler. Men icke desto mindre: Utan alla kroppsarbetare skulle Sverige stanna. Bokstavligen. Och ändå: Hur kan vi, dessa 2 miljoner människor, vara så osynliga? Vi sommarpratar knappt i P1, bara några få procent av alla människor som syns i tv har arbetaryrken. Syns vi är det oftast inte som särskilt sakkunniga, intelligenta eller viktiga.

Det här projektet är ett strålande undantag. Jag fick chansen att se utställningen under en tolvtimmars-tur med långrast mellan tågen. Här tar det slitiga och frustrerande plats, tankarna om försämringar och oron för att orka. Men också det folk är stolta över och trivs med på jobbet. Människor i sina arbetskläder. Filmer inifrån arbetsplatserna. Undersköterskornas egna ord tryckta på arbetströjor i rader. Tillsammans gestaltar det arbetsglädje, ilska, värk och gemenskap. Individerna växte bredvid varandra, rösterna myllrade, helheten blev större. Jag gick där i min lokföraruniform och kände mig nästan som en del av verket. Att se så många stora bilder på arbetare på sina arbetsplatser, höra deras berättelser i ljudverk, läsa vad de tänker om samtiden/framtiden och se film med arbetsmomenten blev faktiskt rent märkvärdigt.

Utställningen turnerar vidare. Har du inte möjligheten att besöka den? Se till att skaffa boken! Där finns arbetarnas egna berättelser och Ohlsons foton. Samlade på det här sättet växer ett vi och tar plats.

Text och foto: Linnea Garli, lokförare och förtroendevald i Seko Stockholm

Fakta. Vi som arbetar med våra kroppar

Vi som arbetar med våra kroppar är ett dokumentärt konstprojekt av Annica Carlsson Bergdahl och fotograf Elisabeth Ohlson (i samarbete med Länsmuseet Gävleborg). De blev årets mottagare av ABF:s kulturpris, ”för konst som skapar förändring och lyfter människor som ofta osynliggörs”.

Turnéplan för utställningen:
Ljusdalsbygdens museum 22 oktober–28 november
Rydals museum 5 december–27 februari 2022
Forsviks Bruk 14 maj–28 augusti 2022
Frölunda Kulturhus 3 september–16 oktober 2022
Västerbottens museum, Umeå 30 oktober–26 februari 2023

Andra läser

MTR Mälartåg
Nyheter

MTR Mälartåg tar över Mälardalstrafiken

I december 2020 vann MTR Mälartåg uppdraget att köra Mälartågstrafik och ansvara för fordons- och depåunderhåll. SJ och Arriva som bägge deltog i upphandlingen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm. För att resenärer inte ska bli drabbade av den juridiska processen som pågår har Mälardalstrafik genomfört en direktupphandling med MTR Nordic för nuvarande tåglinjer. Det nya avtalet gäller under två år, men med en möjlighet att förlänga avtalet under ytterligare två år.

Hamnarbetarna inom HKCTU håller ett strejkmöte i april 2013
Utrikes

Den fackliga rörelsen i Hongkong tvingas att upphöra med sin verksamhet

Den dominerande fackliga organisationen i Hongkong, HKCTU, lägger ner sin kamp. Det formella beslutet om att avveckla organisationen togs den 3 oktober. Orsaken är den snabbt eskalerande repressionen riktad mot organisationen. Det är emellertid inte bara HKCTU som slutat med sina aktiviteter, utan även flera andra folkrörelser. Det har blivit alltför farligt att vara aktiv i det civila samhället i Hongkong.