What’s wrong with MTR

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Den folkliga kritiken mot polisens våld i Hongkong har ökat. Polisen använder allt hårdare metoder för att slå ner demonstrationer. Den 1 oktober sköts en demonstrant i bröstet. Det finns visserligen också demonstranter som bidrar till att trissa upp våldet, men det grova våldet kommer från polisen.

Demonstranterna riktar också hård kritik mot företaget MTR för att understödja polisen. MTR driver tunnelbana i Hongkong, men också i Stockholm.

På affischer och flygblad som sprids i Hongkong kritiseras MTR på tre punkter av demokratirörelsen. (1) MTR låter polisen använda MTR:s ingångar för så att de lättare kan attackera människor. (2) MTR struntar i servicen till medborgarna. (3) MTR har inte skyddat trafikanterna när polisen gjorde räder med tårgas i tunnelbanan.

Andra läser

MTR Mälartåg
Nyheter

MTR Mälartåg tar över Mälardalstrafiken

I december 2020 vann MTR Mälartåg uppdraget att köra Mälartågstrafik och ansvara för fordons- och depåunderhåll. SJ och Arriva som bägge deltog i upphandlingen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm. För att resenärer inte ska bli drabbade av den juridiska processen som pågår har Mälardalstrafik genomfört en direktupphandling med MTR Nordic för nuvarande tåglinjer. Det nya avtalet gäller under två år, men med en möjlighet att förlänga avtalet under ytterligare två år.

Hamnarbetarna inom HKCTU håller ett strejkmöte i april 2013
Utrikes

Den fackliga rörelsen i Hongkong tvingas att upphöra med sin verksamhet

Den dominerande fackliga organisationen i Hongkong, HKCTU, lägger ner sin kamp. Det formella beslutet om att avveckla organisationen togs den 3 oktober. Orsaken är den snabbt eskalerande repressionen riktad mot organisationen. Det är emellertid inte bara HKCTU som slutat med sina aktiviteter, utan även flera andra folkrörelser. Det har blivit alltför farligt att vara aktiv i det civila samhället i Hongkong.