“Facket spelar en avgörande roll för protesterna i Hongkong”

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Den fackliga rörelsen i Hongkong spelar en viktig roll i protesterna. Den folkliga mobiliseringen startade med att Hongkongs finansminister Carrie Lam lagförslag som innebar att personer som misstänktes för brott skulle kunna skickas till domstolar i Fastlandskina. Nu har Lam tvingats att dra tillbaka sitt lagförslag.
– Men det kommer knappast att räcka för att lugna uppretade människor, säger Elizabeth Tang, en ledarna för den fackliga organisationen HKCTU.

Elizabeth Tang

Elizabeth Tang understryker att eftergifterna från Carrie Lam kommer för sent. Hon är övertygad om att protesterna kommer att fortsätta.
– Idag handlar ilskan också om det övervåld som poliserna använt. Över 800 personer har blivit misshandlade. Nyligen gick poliser in i en tunnelbanestation och slog besinningslöst på alla passagerare som passerade.
Elizabeth Tang medger dock att det bland dem som protesterar finns olika uppfattningar om vilka metoder som ska användas. Själv tillhör hon den ”fredliga” falangen som enbart genomför stillsamma protester. Sedan finns andra som under kortare tidsperioder blockerat vägar och järnvägar och kastat molotovcocktails.
– Men på det stora hela har demonstranterna varit fredliga. Det är polisen som står för det grova våldet.

Läs också: What’s wrong with MTR

Protesterna startade i våras efter att Carrie Lam lagt fram sitt lagförslag om att brottsmisstänkta i Hongkong skulle kunna skickas till Fastlandskina. Idag har rörelsen fem krav. Ett av dem är nu uppfyllt, att Lams lagförslag ska dras tillbaka. De fyra andra kraven är att det genomförs en oberoende undersökning av polisvåldet, att fängslade demonstranter ska frisläppas, att myndigheterna slutar beskriva demonstranter som upprorsmakare och att medborgare i Hongkong får möjlighet att genomföra fria och demokratiska val.

För Elizabeth Tang är det uppenbart att styret i Hongkong, som är underordnat regeringen i Peking, till stora delar använder samma metoder för att tysta kritiker som i Fastlandskina.
– De är brutala. I Kina har vi sett flera exempel på att arbetare som inte fått ut sina löner gått ut i demonstrationer. Det resulterar alltid i att polisen attackerar dem och att många arresteras. Regimen blandar ofta hårda och mjuka metoder, men man börjar alltid med att slå till hårt. Inte sällan har regimen hyrt in kriminella för att attackera kritiker.
En central fråga är vad regeringen i Kina är beredd att gå med på. Är det realistiskt att tro att de kommer att göra några rejäla eftergifter?
– Vi får inte ge upp tanken på en seriös dialog med Fastlandskina. Det vore bra för alla parter. Även regeringen i Peking bör inse att Kina förlorar på utvecklingen. Det skadar landets anseende och skrämmer bort turister och besökare från Hongkong.

Foto: Studiokanu/CC

Fakta. Tre fackliga rörelser i Hongkong

I Hongkong finns tre fackliga centralorganisationer, men bara Hongkong Confederation of Trade Unions (HKCTU) är oberoende. Elizabeth Tang var med och bildade HKCTU 1990. De två övriga fackliga organisationerna är kontrollerade av regeringen i Peking respektive av regeringen i Taiwan. HKCTU har under flera decennier fått stöd av den svenska fackföreningsrörelsen. Elizabeth Tang är också generalsekreterare i den fackliga internationalen för hushållsarbetare, International Domestic Workers (IDW), med huvudkontor i Hongkong.

Fakta. Staten i Hongkong äger MTR

1997 blev Hongkong en del av Kina, men den kinesiska ledningen lovade att Hongkong skulle få behålla sitt ”eget system”, vilket bland annat innebär yttrande- och organisationsfrihet och viss mån av eget självstyre. Banden mellan Hongkong och Sverige är många. Staten i Hongkong är bland annat ägare av MTR som driver tunnelbana och pendeltåg i Stockholm.

Andra läser

Stor efterfrågan på arbetskraft i energibranschen – särskilt i Stockholm

– Det är en stor efterfrågan på arbetskraft i hela landet. Men Stockholmsregionen sticker ut särskilt mycket. Här är trycket enormt och många företag skriker efter arbetskraft, säger Robert Lönnqvist, ordförande i Seko Vattenfall klubb Mellan och ordförande i branschorganisationen Seko Energi.

SiS

Regeringen vill ändra SiS i grunden

Regeringen vill genomföra radikala förändringar av Statens institutionsstyrelse (SiS). En utredare har fått i uppgift att göra om verksamheten i grunden.