Facklig framgång: Pendelstädare får rätt till heltid

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

I förhandlingarna med MTR har Seko Pendelklubben fått igenom krav på att de pendelstädare som idag arbetar till 75 procent ska ha rätt till tjänster som motsvarar 100 procent. I utbyte mot det har klubben gått med på att MTR kan ta in vissa tillfälligt anställda, så kallade arvodister.
– På det hela taget en facklig framgång, säger Victor Cruces, vice ordförande i klubben och med ansvar för de förhandlingar som gäller pendelstädare.

Sedan i våras ville MTR förhandla om ett arvodistavtal för att kunna ta in tillfälliga timanställda som pendelstädare. Pendelklubbens motkrav var då att ett antal anställda städare som bara hade tjänster motsvarande 75 procent skulle få heltidsjobb. Trots att ingen överenskommelse slöts tog MTR in ett 15-tal timanställda arvodister.

– Eftersom det inte fanns något avtal var de anställda på felaktiga grunder, säger Victor Cruces. Dessutom fortsatte företaget att provanställa ytterligare personer på 75 procent. Policyn har blivit att alla nyanställda pendelstädare bara erbjuds 75 procent.

Läs mer:
MTR tvingades betala böter till Pendelklubben

MTR insåg emellertid sitt misstag inledde förhandlingar med Pendelklubben. I första skede sade fackklubben nej till förslaget till nytt avtal.

– Vi stod fast vid vårt tidigare krav. En förutsättning för att skriva på var att MTR gick med på att de med 75-procentstjänster fick rätt till helt.

Förhandlingarna fortsatt och till sist slöts en uppgörelse där Pendelklubben fick igenom sitt krav. Några av dem som tidigare bara har haft 75-procentstjänster har också fått heltidstjänster, men fortfarande finns andra kvar på 75 procent.

– Nu bör även de få heltidstjänster. Det är en del av avtalet.

Totalt arbetar omkring 170 personer som pendelstädare, av dessa är omkring 15 tillfälliga arvodister. Victor Cruces arbetar själv som pendelstädare. Särskilt ofta städar han stationer efter södra linjen mot Södertälje, men vissa dagar kan städningen ske på vilken station som helst. Victor Cruces städar bara stationer, andra anställda städar tågen, så kallade fordonsvårdare.

Text: Mats Wingborg
Foto: Let Ideas Compete/cc

Andra läser

Nyheter

”Därför har vi rätt i striden om tågvärdarna”

Rainer Andersson, ordförande i Seko Pendelklubben, är en frontfigur i kampen för att tågvärdarna på pendeltågen ska behållas. Det är också en stor fråga i valet, eftersom både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hävdar att tågvärdarna ska behållas medan den styrande majoriteten i Regionen, det vill säga M-L-KD-C-MP, har godkänt att de ska tas bort. Första Linjen ställer frågor till Rainer Andersson för att komma under ytan och förstå hur resonemangen går.

Krönika

Stefan Pagliarini: Marknaden – vår tids religion

Det råder i dagens Sverige en närmast religiös övertro på marknaden. Istället för att driva verksamheten själva hyr stat, kommun och landsting ut den till mer eller mindre seriösa aktörer vars enda syfte är att fylla den egna kassakistan.