Hög tid för Tesla att böja sig

Varför är det viktigt för dig som medlem i Seko att Tesla tecknar kollektivavtal?

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Jag klarar mig fint utan kollektivavtal finns det folk som säger. Jag får bättre villkor och högre lön om jag förhandlar för mig själv. Facket gör bara så att vi får det sämre, mitt företag vill ge oss mer än facket. Ja, så kan det te sig. Men, i Sverige har vi inga lagar som reglerar det som finns i kollektivavtalet. Det är upp till arbetsmarknadens parter att komma överens om vad som ska gälla. Vi har ingen lag om lägsta lön, vi har centrala och lokala avtal som styr vilka villkor och löner som ska gälla. I utbyte mot att vi som arbetstagarorganisationer skriver på kollektivavtalet så får arbetsgivaren ett löfte om fredsplikt. Det ger trygghet åt båda håll.

Där vi är många medlemmar är vi starka, det finns många som kan sluta arbeta och skapa ett ordentligt tryck på en arbetsgivare när vi inte kommer överens. För arbetsgivaren är det bra när vi är många som omfattas av fredsplikt på arbetsplatsen, det ger stabilitet i verksamheten.

Den svenska modellen bygger på ömsesidigt ansvarstagande. Det finns inget utrymme för ett stort multinationellt företag som Tesla att komma in och sätta egna spelregler.

Där det finns ett kollektivavtal så vet du att du har rätt till avtalsenlig lön och att din arbetsgivare sätter in pengar till dina försäkringar och till din pension. Det finns heller inget som säger att en arbetsgivare inte kan betala ut högre löner eller ge sina anställda bättre villkor än det som står i avtalet.

För att den svenska modellen ska fortsätta vara stark och vara modellen för svenska arbetsmarknad behöver alla ställa upp. Både vi som medlemmar och förtroendevalda men även stora företag som Tesla och arbetsgivarorganisationerna. Därför är det viktigt för oss alla i LO-familjen, men även för övriga förbund och faktiskt för arbetsgivarorganisationerna att IF Metall nu tar fajten för kollektivavtal med Tesla. Det är också därför så många av oss engagerar oss tillsammans med IF Metall och nu även lägger varsel om sympatiåtgärder. Det är vi som bestämmer hur den svenska arbetsmarknaden ska fungera, det får även Elon Musk och hans Tesla rätta sig efter.

Läs mer:
Seko-blockad mot Tesla

För övrigt; du som medlem eller lokalt förtroendevald kan backa kamraterna som strejkar. Åk förbi och hälsa på, bjud på fika eller uppmuntran. Dela information om strejken i sociala medier eller prata om det på din arbetsplats. Några av våra kompisar i Seko är i skrivande stund uttagna i sympatiåtgärder inom kort. Vi är beredda att ställa upp på alla sätt vi kan och fler förbund står beredda att ge sig in och lägga sympativarsel. Vi är många och vi är starka – nu tar vi fajten!

Karin Åkersten, ordförande Seko Stockholm

Andra läser

Nyheter

Upphandlad trafik är en återvändsgränd

Frågan om egen regi i kollektivtrafiken är för viktig för att slarvas bort. Nu krävs krafttag för att få till den kursändring som den genomprivatiserade trafiken i Region Stockholm behöver, menar Vänsterpartiet.