Seko-blockad mot Tesla

Seko har varslat om sympatiåtgärder till stöd för IF Metalls konflikt med biltillverkaren.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Seko har varslat om sympatiåtgärder till stöd för IF Metalls konflikt med den globala biltillverkaren Tesla. Skälet till konflikten är att Tesla och deras ägare Elon Musk vägrar att teckna kollektivtal och följa spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden.

Sekos sympatiåtgärder innebär blockad mot utdelning, utlämning och avhämtning av försändelser, brev, paket och pall som görs av PostNord och CityMail till Teslas arbetsplatser på samtliga orter i Sverige. Detta innebär att exempelvis reservdelar och komponenter till verkstäderna inte kommer levereras av dessa logistikbolag. Blockaden innebär att sympatiåtgärderna kvarstår även om ett annat företag övertar blockerat arbete.

Läs mer:
Hög tid för Tesla att böja sig

– Vi backar IF Metall till 100 procent i denna viktiga konflikt. Vi är inne i en viktig period för svensk fackföreningsrörelse och för den svenska modellen. Vi och våra medlemmar kommer att göra allt vi kan för att vi tillsammans ska gå segrande ur denna kamp för rättvisa villkor för Teslas anställda, säger Sekos avtalssekreterare, Ulrika Nilsson.

Ulrika Nilsson. Foto: Alan Kartal

Utöver Seko har även Fastighets, Elektrikerna, Målarna, Musikerna, Fackförbundet ST och Hamnarbetarförbundet varslat om blockad. Det betyder att fem förbund för närvarande deltar i blockaden.

Andra läser

Debatt

Upphandlad trafik är en återvändsgränd

Frågan om egen regi i kollektivtrafiken är för viktig för att slarvas bort. Nu krävs krafttag för att få till den kursändring som den genomprivatiserade trafiken i Region Stockholm behöver, menar Vänsterpartiet.