Mer post att dela ut

– Redan nu har varannandagsutdelningen av post gjort jobbet tuffare. Många går på knäna och några har till och med slutat. Men de verkliga konsekvenserna kommer vi först att se lite längre framöver. Under en övergångsperiod finns många extraanställda vid flera av postkontoren. När det så småningom försvinner kommer de verkliga utmaningarna, säger Daniel Witoslaw, ordförande i postklubben Stockholm norr.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Med utdelning av post varannan dag blir det mer att frakta och bära för brevbärare, det är förklaringen till att jobbet blir tyngre.

– Flera funderar på att sluta, att gå i pension tidigare eller att byta jobb. Särskilt tufft är det för lantbrevbärarna som har långa slingor och flera sorters post att dela ut. Sådan utdelning har vi i bland annat Norrtälje och Åkersberga, säger Daniel Witoslaw.

Andra postanställda ger en likartad bild, även om erfarenheterna av varannandagsutdelningen varierar. Carina Persson, arbetsplatsombud i Vällingby/Hässelby håller med om att förändringen gjort det svårt för äldre anställda.

– Särskilt för dem som har tjocka slingor, det vill säga när man både delar ut alla former av post och reklam. Schemat har också blivit mer sammanpressat med mindre utrymme för återhämtning.

För egen del tycker samtidigt Carina Persson att förändringen inte enbart varit negativ. Hennes schema rullar över tre veckor. Under den perioden delar hon ut post i fem olika områden.

– Från början var jag väldigt skeptisk. Nu tycker jag att arbetet har blivit mer omväxlande, även om det blir en massa byten av nycklar varje gång jag byter slinga. Sedan är vissa slingor väldigt stora, särskilt de tunna, det vill säga när vi bara delar ut varubrev och svenska expressbrev.

Carina Persson varvar också sättet att färdas. Ibland cyklar hon och ibland kör hon minibilen Garia. Även det bidrar till att göra arbetet med varierat. Men omläggningen har inneburit ett generellt ökat krav på körkort och några av medlemmar i distriktet saknar körkort.

– De har blivit erbjudna ett 6-månaders avgångsvederlag. Men ingen har tackat ja. Hittills har det funnits andra arbetsuppgifter för dem, med cykel eller clubcar. Exempelvis har anställda med sjukdomsproblem fått andra uppgifter.

Maria Terneborg företrädare för Seko i Upplands Väsby/Märsta har ännu inte sett några stora konsekvenser av varannandagsutdelningen. Men i likhet med Daniel Witoslaw menar hon att förändringarna kommer att bli mer synliga när extra personalen försvinner.

– För tillfället har vi mer personal än vad som är brukligt. Det har blivit trängre i facken vid kamning (när posten ställs i gångordning), det är mer post att lasta i bilarna och mer att distribuera. Men hittills kompenseras den belastningen någorlunda av att det är fler som jobbar. Det riktigt tuffa läget kommer när extra personalen försvinner. Enligt planerna kommer de att vara borta någon gång i mitten av våren. För närvarande finns många med tillfälliga anställningar som slutar i slutet av februari.

Enligt Maria Terneborg är det redan idag flera i personalen som oroar sig. Många tycker att det redan nu har blivit mer slitigt. Det tar också längre tid att lära sig nya slingor när utdelningen bara sker varannan dag.

– Lite grann är det som att vi kastats 15 år tillbaka i tiden. Då var det större volymer att dela ut. Så har det blivit igen på grund av att vi inte delar ut post varje dag. Fast då var slingorna hälften så stora.

Maria Ternborg tror att det kommer att krävas radikala förändringar när extrapersonalen försvinner.

– Jag tror att man blir tvungen att korta några av slingorna. Annars kan det bli svårt att få ihop jobbet. Sedan är det svårt att veta vad som händer på sikt. Vi ser ju redan nu att reklamen minskar. Om det fortsätter blir det ett helt annat läge

Sven Öhberg, arbetsplatsombud i Sollentuna, är mindre oroade än de andra intervjuade. Han tycker att det varandagsutdelningen hittills har fungerat bra och att företaget gett en bra stöttning. Sedan håller han med om att läget kan bli ett annat när extrapersonalen försvinner.

– Det finns redan några oroliga. Kommunen är också uppdelad i två distrikt och de är båda ganska stora. Det betyder att slingorna blir långa. Företaget är också inriktat på att jobbet ska klaras utan att någon behöver jobba övertid. Det är oklart om det kommer att lyckas när extrapersonalen så småningom försvinner.

Text: Mats Wingborg
Foto: Postnord

Läs mer:

Seko anmäler PostNord för avtalsbrott – vill pröva att bara dela ut post varannan dag

Slutcyklat i Postnord?

Andra läser

Telia

Telia varslar 400 anställda i Stockholmsregionen

– Vi värnar att företaget ska fungera även efter personalminskningarna. Därför har vi drivit på i förhandlingarna för att rädda en del funktioner, vilket också inneburit några fler anställda blivit kvar, säger Pär Axelsson, ordförande i Seko Teliaklubben.

Väg & Ban

Väg- och banbranschen under omstöpning

– Jag oroar mig för att det är många konkurser inom väg- och banbranschen i Stockholm. Bara i Stockholm har det varit sju konkurser sedan i juli. Det kanske inte låter så mycket, men är fler än vanligt, säger Lars Karlsson, ombudsman vid Seko Stockholm.