Förslag om att stationsvärdarna ska öppna och stänga stationer

I och med avvecklingen av tågvärdar består Pendelklubben numera nästan enbart av medlemmar som jobbar som stationsvärdar. Nu riskerar även den gruppen att få försämrade villkor. Ett förslag är att stationsvärdarna ska öppna och stänga pendeltågsstationerna. Idag sköts den uppgiften av väktare.

Dela artikeln

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

I Sekos lokaler på Barnhusgatan har klubben träffats för att diskutera förslaget. Motståndet är stort.

– Det är inte vårt jobb att utföra väktarnas uppgifter, att larma på och av och öppna och stänga stationerna. Vårt arbete är att sälja biljetter och ge information, säger en av deltagarna.

Flera deltagare vid mötet menar att förslaget skulle leda till att stationsvärdarnas jobb blir mer otrygga.

– Vi hanterar kontanter. Försvinner väktarna och vi blir tvungna att lämna biljettluckan då ökar vår utsatthet.

Vice ordförande i klubben, Rainer Andersson, konstaterar att det handlar om att spara pengar och att man låter sparbetingen gå ut över både de anställda och resenärernas säkerhet.

– Dessutom har det inte gjorts någon riskanalys.

Text & foto: Mats Wingborg

Andra läser

arbetarrörelsen

Gräv i vår historia!

Inom fackföreningsrörelsen talar vi med stolthet om vår historia. Vi påminner om hur tidigare generationer har tagit de strider som gör att saker som semester och arbetsveckans längd framstår som självklarheter. Men vi skulle kunna använda vår historia mycket mer i det fackliga arbetet.

Finska krigsbarn

Berättelser om de finska krigsbarnen

Ungefär 70 000 finska barn reste till Sverige efter att Sovjetunionen anföll Finland under andra världskriget. 15 000 av de blev kvar i Sverige.